5 karrieretips fra finansverdenen

Tilbage i juni, mens mange danskere havde travlt med at komme væk fra den haltende nordiske sommer, gjorde jeg mig klar til et par måneder ved et skrivebord i det regnfulde England. I stedet for en sommer på stranden valgte jeg et internship i en international investeringsbank. Om end jeg til tider drømte om mere sydlige himmelstrøg, har jeg ikke fortrudt min beslutning. På et internship lægger virksomheden meget vægt på, at man ikke blot skal få oplevelsen af at arbejde. Man bliver både coachet og får adgang til højt placerede folk i organisationen. Det gav mig muligheden for at få en masse gode karriereråd fra både dygtige og succesfulde kolleger. Disse råd har jeg valgt at opsummere i fem punkter – det er mit håb, at andre danske studerende kan blive inspireret til at søge samme vej.

1. Networking

Network, network, network. Intet andet ord blev gentaget oftere i løbet af sommeren. Det er efterhånden blevet et catch-all begreb for almindelig social adfærd og kontakt med andre mennesker. Men hvis man skal være succesfuld i networking kræver det en mere strategisk indsats. Først og fremmest skal man finde ud af, hvem man bør holde kontakt med. Man skal som udgangspunkt forsøge at identificere et mindre antal medarbejdere, man ønsker at holde kontakt med. Det gælder også folk i andre brancher eller virksomheder. Dette kan virke lidt kynisk, men man skal altså være selektiv og strategisk med sine kontakter.

En anden vigtig ting at understrege, er at ”Hvordan går det?” sjældent er en succesfuld introduktion, når man forsøger at kontakte folk. Det er vigtig at forsøge at skabe en meningsfuld forbindelse til personen. Det kan man gøre ved at nævne en interessant bog eller tale om relevante nyheder eller personlige oplevelser. Det er vigtigt, at man også gør sig selv attraktiv som et element i andres netværk.

2. Fra mentor til sponsor

Oven på et stærkt netværk er det vigtigt at skabe sig et par mentorer. Ideelle mentorer er typisk folk, som er længere fremme i deres karrierer og derfor kan give råd om karriere og mere specifikke ting omkring jobbet. Det er mest fordelagtigt, hvis de er i samme virksomhed eller sektor. Det at finde en mentor er dog kun det første skridt. Mentorer bliver først virkelig hjælpsomme, hvis du formår at gøre dem til sponsorer. Hvor mentor-rollen er forholdsvis passiv, er sponsoren aktiv og kan anbefale dig til nye stillinger og interessante projekter i kraft af sin senioritet. Hvis det lykkes dig at imponere din mentor nok til at blive en aktiv sponsor for dig, så har du gode kort på hånden.

3. Stjernemedarbejderen

Dette råd er lidt alternativt og kan måske virke simpelt, men det er utroligt så få, der egentlig følger det. Forestil dig, at ”stjernemedarbejderen” – den dygtigste medarbejder på kontoret – overtog dit job. Spørg så dig selv: Hvad ville han/hun gøre anderledes? – Og hvorfor gør jeg det ikke? Mange pålægger sig selv nogle begrænsninger i takt med, at de formes af arbejdsmiljøet. De falder let ind i en passiv rolle, som kan være svær at komme ud af. Dét må du ikke lade ske. Alle kan i princippet blive kontorets hotshot. Dit image skabes gennem dine handlinger.

4. Forskellen på skole og arbejde

For de studerende der, som jeg selv, er på vej ud på arbejdsmarkedet, er det vigtigt at vide, hvordan arbejdsmarkedet adskiller sig fra skolen. Først og fremmest er det vigtigt at vide, at man ikke kan klare sig på intelligens i arbejdsmarkedet. I skolen kan man komme langt udelukkende på sin begavelse. På arbejdsmarkedet, derimod, er det allerede antaget, at man har evnerne, når man får et job. Det der virkelig tæller, er resultater. I skolen handler det således om at opbygge sin viden, mens det på arbejdsmarkedet handler mere om at opbygge sit brand. Det er et karrierefaktum, at det sjældent er den klogeste, der får succes. Den der skaber resultater og et stærkt personligt brand, vil i sidste ende komme længst.

5. Strategi og udførelse

En middelmådig strategi som bliver udført på fantastisk vis, vil næsten altid slå en fantastisk strategi som bliver udført på middelmådig vis. Det handler ikke altid om, at opfinde den dybe tallerken. I stedet bør man bruge sin energi på at udføre sine planer på effektiv vis og opbygge sine tanker på logisk vis. Derved vil man skabe langt bedre resultater. Fokusér på udførslen frem for at bruge al din energi på ideen, og du vil have større chance for succes. Som anekdotisk bevis vil nogle måske huske grunden til, at vi i årtier har brugt JVC’s VHS-bånd. VHS-båndene kom nemlig ikke til at dominere på baggrund af teknologisk overlegenhed. Faktisk var de i sin tid i skarp konkurrence med den teknisk overlegne Betamax fra Sony. Men JVC fokuserede på at udføre sin strategi på fantastisk vis – og sejrede. I sidste ende udkonkurrerede JVC Sony udelukkende på strategisk overlegenhed, på trods af, at VHS-formatet var teknologisk underlegent.

2 responses to “5 karrieretips fra finansverdenen

  1. Du har ikke forstået ret meget af noget.

    Internship I EN BANK! – og så en engelsk – den har Straarup prøvet – med elendigt resultat.

    Der er ikke karrierer i banker, som det ser ud de næste mange år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *