Det bedste land i Verden?

”We thank him for his service to, what is undoubtedly the greatest country in the World, the United States of America!” lød det over højtalerne. Midt på football-banen på University of North Carolina stod en nyligt udnævnt general i den amerikanske hær, som netop var hjemvendt fra tjeneste i Afghanistan. På tilskuerpladserne stod alle studerende op og klappede, mens den ene langside begyndte at råbe ”USA, USA, USA!”. Og dér stod jeg på tilskuertribunen blandt hujende amerikanske studerende.  Det var min første amerikanske fodboldkamp og min første uge på universitetet og jeg kunne ikke helt finde ud af, hvorvidt jeg skulle få gåsehud, grine eller gå i akut kulturchok.

Patrioter og optimister

Blandt de ting jeg har oplevet gennem min første måned på University of North Carolina, er den mest slående nok den dybfølte patriotisme blandt mange af de studerende på universitetet. Det er et af de punkter, hvor man tydeligt mærker, at North Carolina er en sydstat. Forleden dag spillede jeg og nogle danske medstuderende en fodboldkamp mod en flok amerikanske studerende. Midt i kampen stoppede de amerikanske studerende pludselig op og stod med hånden på hjertet. På banen ved siden af skulle universitetets kvindehold spille og den amerikanske nationalsang blev derfor spillet. Vores amerikanske modstandere tog en pause fra vores kamp for at vise respekt for flaget, for nationalsangen og for fædrelandet.

USA er et fantastisk land. Ingen tvivl om det. Med USA’s historiske militære og økonomiske succes som støtte er amerikanere bevæbnet med en beundringsværdig optimisme på deres lands vegne. De er i besiddelse af en dyb tro på USA’s exceptionalisme. Men bagsiden af medaljen er, at flere amerikanere har tendens til at tro, at de ikke har behov for resten af verden. Pew Research har offentliggjort studier der viser, at amerikanerne opfatter begivenheder i Europa og Asien som havende begrænset effekt på deres dagligdag.

Må møde den barske internationale virkelighed

Det er barske realiteter amerikanerne konfronteres med i øjeblikket. USA, Verdens største økonomi, er truet af et lille sydeuropæisk land og af svækket kinesisk efterspørgsel. Landet er desuden truet af sin rekordstore gæld til omverdenen og må snart leve med at dele sin supermagtsstatus med Kina. Mange amerikanere har desuden tendens til en dobbeltsidet tankegang, når det kommer til nogle elementer af landets internationale handelsforhold. Amerikanerne beklager sig over, at deres arbejdspladser flyttes til Kina. De vil dog med glæde tage imod billige importerede varer. Samme historie gælder med energipolitik. Amerikanerne så helst, at deres land var fuldstændig uafhængigt af mellemøstlig olie. De har dog ingen ambitioner om at slippe kulturen med store, benzinslugende biler, som fylder enhver gade og parkeringsplads her i North Carolina.

Hverken ukritisk eller imperialistisk

Jeg mener dog hverken at amerikanerne er naive eller ukritiske. Tværtimod er mange amerikanere enormt kritiske over for både deres medborgere og politikere. Det er mit indtryk, at mange amerikanere er frustrerede over, hvordan deres system fungerer. Men de kan lide dets design. Amerikanerne er store tilhængere af landets idealer; individualisme, frihed og lige muligheder for alle. De mener klart, at det er det bedste system – eller det mindst dårlige – vi ser i verden i dag.

Når det er sagt, skal det dog understreges, at amerikanerne ikke er imperialistiske. Det er tit blevet debatteret internationalt, hvorvidt amerikanerne bevidst forsøger at udbrede den amerikanske livsstil internationalt. Det mener jeg ikke, er tilfældet. De fleste amerikanere jeg møder, mener at det amerikanske system er fantastisk. Derfor formoder de også, at andre lande må efterstræbe et lignende system. Men hvis ikke de gør, er det deres tab. Amerikanerne er trods alt mest interesserede i amerikanske forhold.

Som udlænding i USA har man det nemmest, hvis man har en ægte interesse for den amerikanske livsstil. Men man behøver ikke gå så langt som at tiljuble amerikanske soldater eller holde sig på hjertet, når den amerikanske nationalsang spiller. Det er tilladt at have andre holdninger. Blandt de fleste nationalistiske amerikanere står the American way dog stadig som byen på toppen af bakken: et smukkere sted, hvor livet er bedre. Der findes en evig tro på det amerikanske systems styrke og overlegenhed – og det må man som udlænding hurtigt lære at tro på.

10 responses to “Det bedste land i Verden?

 1. @ Finn Debertin: Tak for artiklen. Jeg mener, at den dygtige Harvard-professor underbygger denne blog, idet han jo netop også siger, at mange amerikanere tror på amerikansk exceptionalisme. Jeg har dog valgt at fokusere på den kulturelle vinkel i stedet for den politiske.

  @ Claus Sønderkøge: Jeg tror du misforstår mig. Jeg forsøger at gøre det tydeligt, at jeg ikke er enig i forestillingen om amerikansk exceptionalisme. Nationalismen og troen på amerikansk exceptionalisme er dog et faktum man konfronteres med meget ofte, når man snakker med amerikanere herovre. Jeg er pragmatist og jeg mener blot at man må acceptere den holdning.

 2. Man skal passe på ikke at forveksle nationalisme og patriotisme. Fra mine ophold i USA forbinder jeg i langt højere grad amerikanerne og USA med det sidste og ikke det første, og især hvad angår amerikanernes hyldest til fædrelandet, nationalsangen, flaget, soldaterne mv., som nævnes i bloggen. Og det er i øvrigt uanset, om man er i nordstaterne eller i sydstaterne.

 3. @ Michael Camphausen: Set over den brede befolkning er jeg enig i at prædikatet patriotisme passer bedre. Før vi så den ekstreme nationalisme fremført af Hitler og Mussolini har nationalisme dog blot været opfattelsen af, at ens egen livsstil eller land er andres overlegen. Netop dét mener jeg er tilfældet i USA. Men den tager bestemt en mere passiv form end det er tilfældet i rendyrket nationalisme. Amerikanerne er først og fremmest patrioter. De beundrer de amerikanske idealer og vil til hver en tid forsvare dem. Kun elementer i det amerikanske samfund grænser op til den mere aktive og aggresive form: nationalismen.

 4. Se dig omkring Holmbom. Så langt øjet rækker falder øjet på mega-kirker. Intet andet sted i verden står kirkerne så tæt som i USA. Southern Baptist Convention tabte borgerkrigen men har vundet kampen om sjælene. Frem til Obama har de stillet præsidenterne i de seneste 30 år. De holder ca. 2/3 af landarealet og 1/2 af befolkningen.

  Tungetale og genfødelse er de vigtigste begivenheder i landet, måske lige bortset fra baseball. Man kan ikke få etableret et samfund som er en værdig repræsentant for vestlige værdier. Årsagen er at personlige problemer i amerikansk optik er guds straf og man må personligt gøre sig ydmyg og leve et mere hengivent liv.

  Om du kalder det nationalisme, patriotisme eller voldtægt er mig uden forskel. Men voldtægt er Amerikas grundlæggende historie og de elsker at fejre sig selv, på mange forskellige måder.

  Så trist det kan lyde er der formentlig ikke andet end økonomisk ruin der kan lære dem hvordan verden er skruet sammen. Lad os håbe de ikke igen blodigt nedslagter demokrater som vil danne et socialt ansvarligt parti.

  Claus Sønderkøge
  7990 Øster Assels, Mors
  csdenmark@gmail.com
  http://www.bridgefiles.net
  Skype: csdenmark

 5. Claus fra Mors… hvis du tror, at mere socialisme er vejen til fremgang, har du vist meget at lære. Obama har på ingen måder været til gavn for US, hvilket vælgerne stille og roligt er ved at indse. Han er, som de socialister der nu sidder på magten herhjemme, fuld af tomme løfter og varm luft. Vækst kommer ikke ved at træde på dem der i forvejen betaler uforholdsvis meget.

  Socialt ansvar er kun muligt fordi en lille del af befolkningen trækker læsset. Herhjemme betaler 20% mere end 50% af skatterne og at US, på trods af Demokraternes forsøg på det modsatte, stadig gør det muligt for den enkelte at skabe noget stort med hårdt arbejde og den rette indstilling, er yderst beundringsværdigt og noget der får dem ud af krisen. I DK skræmmer vi iværksættere fra eks. Skype, Saxobank, Giga, ud af landet med en misundelsespolitik, der kort fortalt dræber alt initiativ og dræner landet for alle der kan og vil mere end gennemsnittet.

 6. “P Larsen 13. oktober 2011 kl. 20:25
  Claus fra Mors… hvis du tror, at mere socialisme er vejen til fremgang”

  Det tror jeg, men det har jeg ikke skrevet noget om. Det kommer ikke mig ved hvordan de gør i USA sålænge de overholder menneskerettighederne, altså nogenlunde lever op til deres egen forfatning. Det gjorde de ikke i 1920-erne.

  Stort set alle staterne i USA er skabt ved voldelige overgreb på lokalbefolkningen, meget lig det religiøse had vi i dag fordømmer islamisterne for. De fleste af de lande som har gjort noget lignende har forsøgt at gå bodsgang, kun ikke USA.

  Vi må kræve at alle medlemmer af den vestlige klub lever op til vestlige værdier. USA forsøger konstant at føre kampen i fjendens lejr fordi deres religiøse fundamentalisme gør det så svært at de selv kan leve op hertil.

  Claus Sønderkøge
  7990 Øster Assels, Mors
  csdenmark@gmail.com
  http://www.bridgefiles.net
  Skype: csdenmark

 7. USA er den ultimative skurk her på Jorden! De vil bestemme alt, uanset politisk observans, det vigtigste er, at skabe krige, så den yderst magtfulde våbenindustri i USA, kan skrige af grin på vej ned til banken!

  P. Larsen!
  Hvad Obama angår, eller hvilken som helst præsident i USA angår, er det totalt uinteressant, hvad denne mener! Præsidenten i USA har ikke en prut at skulle have sagt! Den meget magtfulde jødiske lobby i lortelandet USA, bestemmer alt! Alt!

 8. Andreas Holmbom!

  Jeg er rystet! Er den typiske amerikanske borger så ukritiskt tilfreds med sit land? Du skriver i din artikel, at den enkelte USA-borger er meget kritisk! Javel ja! Kritisk overfor hvad! Det substantielle? Wall Street´s kyniske profitgalskab, eksempelvist? Den gennemsnitlige amerikanske borger, er totalt vildledt/forført at de elektroniske medier! Det er rystende så fordummende de amerikanske medier bevidst er! Kampen om sjæle! Selv vesteuropa er stærkt inficeret af AMERIKANISME! Hvad er det fortræffelige ved USA?

  Fastfood? Grafitti? Derivater? Cia, der på den internationale scene, gør fuldstændigt som det passer dem?

  Come on! Det er en gennemført rådden nation! Og den tager alt og alle med i sit fald! Thi de besidder selvdestruktionens ufravigelige gen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *