Nye tider på Tobacco Road

Tobacco Road, i hjertet af North Carolina, var engang centrum for USA’s enorme tobaksindustri. I dag, kun et par årtier senere, er området fuldstændig forandret. Fra asken efter tobaksgiganter som American Tobacco og R.J. Reynolds er opstået en succeshistorie inden for innovation, teknologi og – tro det eller lad være – bioteknologi og medicin.  

Fra Lucky Strike til joysticks

Nogle vil måske kende Tobacco Road fra den ikoniske business-bog ”Barbarians at the gate”, hvor området beskrives på mindre smigrende vis som et ultrakonservativt industriareal, kørende på penge fra de store tobaksfirmaers manuelle produktion. Tobaksfabrikkerne står stadig, men i dag huser de moderne teknologiske firmaer som mobilgiganten HTC samt en masse små startups. Med GLOBE-programmet fik jeg en rundvisning i American Tobaccos gamle fabriksbygninger, som i dag udgør et økosystem af online-virksomheder, computerspilsudviklere og mobilproducenter. Man kan ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, når man ser unge spiludviklere skrive kode foran 27-tommers Mac-skærme, hvor deres bedsteforældre engang producerede Lucky Strike.

Research Triangle Park, som området kaldes i dag, er blevet skabt gennem en strategisk investering i at forandre North Carolinas økonomi og forretningsmæssige grundlag. Meget lig København drager området en enorm konkurrencemæssig fordel fra sin beliggenhed mellem tre store universiteter, Duke, UNC og NC State. Universiteterne skaber en konstant forsyning af talent og viden. Men det akademiske element gør det ikke alene.

Et tresidet samarbejde

RTP er et eksempel på et succesfuldt samarbejde mellem de akademiske institutioner, det offentlige og det private erhvervsliv. Staten North Carolina har sørget for infrastruktur, et favorabelt forretningsmiljø og investeringer i innovative virksomheder gennem accelerationsprogrammer. Det private erhvervsliv har ligeledes investeret i området ved at skabe jobs og efterspørgsel efter produkter. American Tobacco udlejer for eksempel nogle af sine bygninger billigt til helt unge virksomheder, for ”der er ingen idé i at kræve penge fra folk som ikke har dem”, som områdets bestyrer fortalte os.

Dette tresidede samarbejde har skabt et produktivt fokus på overgangen fra forskning til produkt – fra ideer til resultater som kan påvirke vores hverdag. Nogle af områdets største virksomheder er startet af professorer ved de tre universiteter, som har set rigt potentiale for at kommercialisere deres forskning og ekspertise og derved skabe tusindvis af jobs. Blandt de nyeste virksomheder findes mange, som er startet af tidligere studerende med finansiel støtte fra privat og offentlig side samt opbakning fra det akademiske miljø.

Hvad kan vi lære af Tobacco Road?

Hvad en virksomhed laver i dag, kan være milevidt fra, hvad den bør gøre i morgen. Verden er i konstant flux. Trekantsområdet ved RTP blev bygget på tobaksplanter, men dets fremtid ligger i viden. Ligesom RTP er forskningsparker i mange lande blevet en effektiv måde at tiltrække talent og virksomheder og styrke den vidensbaserede økonomi – netop de ting vi i Danmark ønsker at konkurrere på. De er en effektiv påmindelse om den konstante stræben efter at bevæge sig op i værdikæden, som i øjeblikket foregår i BRIC og Next Eleven.

Ligegyldig om det bliver Kina, USA eller Goldman Sachs, der kommer til at styre verden i fremtiden, er netop nu det ideelle tidspunkt at begynde at skille sig ud og forberede sig på fremtidig vækst. Både som individ, virksomhed og som nation. Inspireret af udviklingen på Tobacco Road vil jeg i mine næste to blogs fortsætte debatten med temaerne uddannelse, talent og iværksætteri. Jeg hilser alle debatindspark omkring disse temaer velkommen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *